Kronborg Brass

Vi si'r mange tak til Jørgen for de fine ord ;-)

Forårskoncert maj 2009

FLOT BRAS (BRASS) MUSIK I MØRDRUP KIRKE

Har et orkester en erfaren og inspirerende instruktør/dirigent og en ildsjæl af en formand(inde), som er opsøgende og skaber et godt socialt netværk, ja så kommer de gode hjemmeøvende musikere, og god musik opstår.

Dette kom tydeligt til udtryk ved tirsdagens aftenkoncert i Mørdrup kirke ved Espergærde Centret (hvorfor forskellige bynavne?), hvor mange var mødt op til en god times koncert under direktion af Ib Jespersen, som samtidig annoncerede numrene på en uddybende og humørfyldt måde.

Et Brass band (kun messinginstrumenter og slagtøj) har normalt en størrelse på ca. 30 musikere, men Kronborg Brass Band stillede op med kun 19 blæsere og 2 i slagværket.

Ud af de 19 var der 9 ”unge damer”, hvoraf flere har lært at ”blæse” i Helsingør Pigegarde, og disse levede spillemæssigt op til orkestrets valg af svære klassiske numre, og dette oplevede vi bl.a. i Stina Scheels flotte solo i ”The Mission” af E. Morricone.

De 21 musikere kom godt fra de 8 svære klassiske numre af bl.a. R. Wagner, G. Puccinio og E.Grieg for at nævne nogle af klassikerne.

Mørdrup kirke er lys og venlig at sidde i og at nyde sådan en god koncert i, hvor musikerne samtidig får foræret en flot akustik, som får det hele til at lyde som om de var 30.

Andre af byens orkestre finder også vej til Mørdrup kirke, hvor man altid er velkommen til at afholde jule-nytårskoncert, eller som Kronborg Brass, sommerkoncert.

Orkesteret måtte selvfølgelig give et ekstranummer, og det var den kendte march Blaze Away af Abe Holzmann.

Orkesteret har kvaliteterne til at gå til konkurrence med andre Brass bands her i landet og vil måske på et tidspunkt kunne opnå en placering i 1. division (superliga findes ikke), såfremt man forhåbentlig kan fastholde og ydermere få tilgang af nye yngre musikere.

J. Hovgaard

Koncert i Helsingør Musikteater november 2005

Koncertanmeldelse af Jørgen Hougaard:

Helsingør den 04.11.05

GOD KRAFTIG MESSINGSUPPE AF HØJ KVALITET

Torsdag aften var dagen hvor Helsingør byorkester gav sin traditionelle efterårskoncert, denne gang i Helsingør musikteater i Søstræde. Det var et meget afvekslende program der var sammensat til denne aften, og hvor man tilmed havde fået den fremragende trombonist Steen Hansen med som solist i mange af numrene.

Koncerten blev indledt med den friske march Graasten march, komponeret af orkesterets huskomponist B. Ibenfeldt. Et af numrene der særlig skal fremhæves og som der sikkert er arbejdet en hel del med, var numrene Stardust og There wiIl never Be Another You, fremført af orkesterets 5 tromboner med Steen Hansen på den førende stemme. I dette nummer kom der meget flotte "big band" klange frem. Et meget flot nummer som ikke må tages af programmet foreløbig. nu det er indstuderet.

Stina ScheIl var solist på Kornet, i et dejligt nummer af Carl BeIlmann, dette blev som sædvanligt fremført sikkert med en flot klang, -men spillet på et flygelhorn havde nok klædt nummeret endnu mere.

Steeen Hansen var herefter solist i flere flotte numre som viste hans klasse og store talent på trombone og som viser hvorfor han er en efterspurgt solist, også udenfor Danmarks grænser. Det var i det hele taget trombonernes aften, hvilket tydeligt kom til udtryk i slutnummeret 76trombones hvor publikums klapsalver havde svært ved at trænge igennem.

Dirigenten Ib Jespersen iklædt sin flotte klædelige selskabsuniform fra Livgarden, var foruden at være dirigent også en både vittig og fortællende konferencier, som gav baggrunden for mange af numrenes til bliven.

Ib Jespersen som nu geografisk er flyttet nærmere Helsingør, har som mange andre professionelle musikere fået sin musikalske uddannelse i Tivoligarden. Hans instrument blev baryton eller som det almindeligvis omtales -basun. Inden hans professionelle løbebane tog fart, ja så nåede han også at få sig en solid kontoruddannelse i ØK, men trombonen" trak "og førte ham så først til Falsterske Fodregiments musikkorps som solobasunist og i 1969 blev han ansat i Den Kongelige Livgardes musikkorps. I 1983 blev han udnævnt til vicemusikdirigent og fungerende musikdirigent i musikkorpset, fra 1992 ansat som musikdirigent til sin pensionering i 1997. Sjællandske Livregiments musikkorps nåede også kort at få glæde af hans store dirigenttalent, indtil det desværre blev nedlagt i 1998. Ja det sker næsten stadig ved hvert forsvarsforlig at der nedlægges et af hærens musikkorps. Der er nu kun 2 tilbage i Jylland.

Rygtet siger at Ib Jespersen ved sin tiltræden dernede som noget af det første belærte musikerne om var hvordan en uniform skal sidde og bæres - se på mig og min så ved I det.

Ib Jespersen har gennem de snart 6 år han har stået på podiet for byorkesteret givet

musikerne spillelyst, glæde og inspiration, dette kom tydeligt til udtryk ved aftenens koncert hvor der blev diverteret med flot brass band musik af høj kvalitet.

Lejlighedsvis har han også, når det lokale hjemmeværnsmusikkorps har haft dirigent problemer i kortere perioder assisteret her, ligesom pigegarden også af og til også nyder godt af hans store viden.

Jeg håber at nu hvor byorkesteret er på et musikalsk højdepunk, at man vil henlægge f.eks. en julekoncert til en af byens gamle kirker i bymidten, hvor der er højt til loftet og

klangene rigtig kan udfolde sig, det bliver en smule sammenpresset og kraftigt i en sal

som i Søstræde. Måske skulle Helsingør kommune til orkestrets 75 års jubilæum næste år som en hilsen til Helsingborg by, sende orkesteret over Sundet og give en jubilæumskoncert i Dunkers kulturhus - det er vel overflødigt at nævne at der selvfølgelig forventes en eller flere jubilæumskoncerter i Helsingør kommune.

Godt blæst JH.

Nyeste kommentarer

12.02 | 09:49

Det drejer sig om, at jeg er ved at registrere alt om det gamle Værftsork...

15.12 | 22:55

Det var interessant at se lidt om Kronborg Brass. Jeg må med skam melde...

22.08 | 10:46

Skønne billeder;)

07.10 | 18:16

Skål!